Mreža istraživanja o diplomiranim studentima

Istraživanje o diplomiranim studentima na Visokoj poslovno - tehničkoj školi strukovnih studija Užice se sprovodi u okviru CONGRAD projekta. U CONGRAD projektu učestvuje osam institucija iz Srbije, jedna iz Crne Gore, jedna iz Republike Srpske, jedna iz Bosne i Hercegovine i četiri EU institucije iz Nemačke, Češke, Finske i Španije.

CONGRAD je Tempus IV projekat koji se sprovodi u periodu od oktobra 2011. do oktobra 2014. godine. Web sajt projekta je http://www.congrad.org.

Postupak istraživanja

Tokom 2013. godine biće sprovedeno istraživanje o diplomiranim studentima na Visokoj poslovno - tehničkoj školi strukovnih studija Užice. U skladu sa rezultatima istraživanja, namera škole je da poboljša kvalitet studija.

U istraživanju će učestvovati svi diplomirani studenti koji su zavšili studije tokom 2007. god. /akademske 2006/07/ i tokom 2012. god. /akademske 2011/12. god./. Istraživanje obuhvata sve nivoe studija: studije po pre-bolonjskom sistemu i studije po bolonjskom sistemu poput bečelor app. i specijalističkih strukovinvih studija.

Istraživanje o diplomiranim studentima fokusira se na ocenu studijskih programa koji se izučavaju na Visokoj poslovno - tehničkoj školi strukovnih studija Užice i na profesionalnoj karijeri nakon diplomiranja.

 • Teme u okviru istraživanja:
 • Tok studija
 • Period nakon diplomiranja i prvog zaposlenja
 • Zaposlenje nakon diplomiranja
 • Kvalifikacija, profesionalna karijera i profesionalni uspeh
 • Odnos između studija i zaposlenja
 • Zadovoljstvo zaposlenjem
 • Retrospektivna procena kvaliteta i uslova studiranja.

Istraživanje o diplomiranim studentima je online istraživanje kome se može pristupiti preko zvaničnog sajta Visoke poslovno - tehničke škole strukovnih studija Užice. Istraživanje traje od marta 2013. godine do juna 2013. godine. Rezultati istraživanja će biti dostupni na sajtu škole.

Zašto su istraživanja o diplomiranim studentima važna?

Istraživanja o diplomiranim studentima nastoje da istraže tok profesionalnih karijera diplomiranih studenata nakon diplomiranja u odnosu na studijski program koji su završili. Sa iskustvom u okviru visokog obrazovanja i tržišta rada - diplomirani studenti se mogu smatrati ekspertima kada se govori o tranziciji od visokog obrazovanja do tržišta rada. Oni mogu proceniti završene studijske programe i uslove studiranja i dovesti ih u vezu sa iskustvom u oblasti rada i zaposlenja.

Dobijena informacija je važna za osiguranje kvaliteta i za unapređenje studijskih programa, nastave i obrazovnih usluga.

Mišljenja diplomiranih studenata su jedan od najvažnijih izvora informacija za donošenje strateških odluka vezanih za strukturu i kvalitet studijskih programa na Visokoj poslovno - tehničkoj školi strukovnih studija Užice.

Šta se dešava sa rezultatima?

Vašim učešćem u istraživanju možete dati dragocene predloge na temu unapređenja studijskih programa i uslova studiranja na Visokoj poslovno - tehničkoj školi strukovnih studija Užice u skladu sa potrebama studenata, ali i zahtevima tržišta rada.

Rezultati će takođe biti korišćeni za razvoj karijere i savetovanje studenata kao i diplomaca. Studenti će imati priliku da na osnovu rezultata istraživanja donose odluke o izboru kurseva i budućoj profesionalnoj karijeri.

Zašto je važno da učestvujete?

Diplomirane studente smatramo ekspertima u ovom polju. Zbog toga nam je Vaše mišljenje veoma važno.

Retrospektivna ocena Vaših studija u odnosu na radno iskustvo će nam dati dragocene informacije o prednostima i nedostacima i generalno o kvalitetu naših studijskih programa.

Učešćem u istraživanju vi ćete:

 • imati mogućnost da ocenite Vaš studijski program i uslove studiranja
 • dati doprinos unapređenju studijskih programa i uslova studiranja
 • dati dragocene informacije za karijerno savetovanje

Vaše iskustvo može biti od velike koristi za formiranje alumni baze diplomiranih studenata na Visokoj poslovno - tehničkoj školi strukovnih studija Užice.

Šta omogućava alumni?

Povezivanje. Profesionalnu podršku. Lakši put do zaposlenja. Razmenu i inoviranje novih teorijskih znanja i praktičnih poslovnih iskustava. Druženje. I ne samo to! Zahvaljujemo se na podršci.

dr Ljubica Diković,
direktor Visoke poslovno-tehničke škole strukovnih studija Užice

mr Milovan Milivojević
Institucionalni kordinator Tempus CONGRAD projekta

The website has been funded within the framework of the European Union Tempus programme which is funded by the Directorate General for Development and Co-operation - EuropeAid and the Directorate General for Enlargement. This website reflects the views only of the authors, and the Education, Audiovisual and Culture Executive Agency and the European Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information therein.